Gejming i škola

Gejming i škola

Stigao je septembar i škola je počela, što za većinu školaraca predstavlja ogromnu radost jer će posle dužeg vremena konačno moći da se druže sa svojim drugarima u školskim klupama. Ipak, sa druge strane su roditelji, kojima ovaj događaj ponekad može biti veoma stresan, s obzirom na sve promene i obaveze koje sa sobom nosi. Pored toga što je pre samog polaska deteta u školu neophodno izvršiti brojne pripreme i obezbediti sve što je detetu potrebno, često se kod roditelja javljaju i brige o tome da li će dete uspeti da izvrši sve obaveze koje su pred njim i da li će uspeti da savlada obimno gradivo. Jedna od većih roditeljskih briga, koju roditelji često smatraju i preprekom na dečijem putu do uspeha je igranje igrica. Svako od nas je bar jednom čuo roditelja koji se žali na dete koje po čitav dan igra igrice, verujući da to izuzetno loše utiče na njega. Naravno, sve u čemu se preteruje ne može dati dobre rezultate, ali gejming i škola ponekad mogu da se pokažu kao odličan tandem, ukoliko je vreme posvećeno njima pravilno raspoređeno. 

Da li je gejming uvek loš za decu?

Video-igre su tradicionalno smatrane za najčešće krivce za loš uspeh u školi, nepoželjno ponašanje, pa čak i pojavu agresije kod dece. Iako je tačno da postoje prilično nasilne igrice koje nisu prilagođene deci, veliki broj njih to zapravo jeste i može čak pozitivno uticati na decu. Zbog toga se postavlja pitanje zašto se roditelji toliko plaše video-igara? Najčešće, odgovor leži u njihovoj nedovoljnoj informisanosti, ali i nezainteresovanosti za ovaj vid zabave. Oni su odrastali drugačije, kada nije bilo ovakvih igrica, i ne mogu da razumeju zašto su one deci danas toliko važne. Veliki broj roditelja se boji da će dete početi da provodi previše vremena igrajući igrice i da će se na taj način osamiti, povući u sebe i izolovati od društva. Mnogi strepe od toga da će početi da zanemaruju svoje obaveze, da će prestati da rade domaće zadatke i da uče, ali ih brine i eventualna pojava agresije kod deteta i moguće nepoželjno ponašanje. Iako je tačno da prekomerno igranje igrica koje su neprilagođene deci mogu imati negativne efekte na njih, ukoliko ograničite vreme koje će dete provesti igrajući se i pritom se uključite u njegov izbor igrica kako biste znali o čemu se tu zapravo radi, vrlo je moguće da ćete postići suprotan efekat i dobiti sjajne rezultate. 

Koji su sve benefiti gejminga?

Većina roditelja će reći da je gejming gubljenje vremena i savetovaće decu da to vreme iskoriste na neki drugi način. Ipak, trenuci koje dete provede igrajući video-igru mogu imati brojne benefite po njega. Pravilnim odabirom igrica, kao i umerenim vremenom koje će dete provesti igrajući ih, može se čak i poboljšati razvoj deteta, zbog čega se mnogi zalažu za to da se gejming uvede i u školski sistem. Prvo što ćete primetiti kada se spomene video-igra u prostoriji jeste da deca odjednom postaju proaktivna – odmah i sama traže da igraju, da se uključe i da i oni pokušaju da ostvare neki uspeh u igrici. Pokazalo se, takođe, da deca kroz igrice mnogo brže i lakše uče, ali i razvijaju određene sposobnosti koje drugačije ne bi mogla. Iako mnogi veruju da igranje video-igrica vodi ka slabijoj socijalizaciji, danas postoje čitave zajednice koje se bave gejmingom i deca na ovaj način veoma lako uče šta znači timski rad i kako je biti deo tima. Deca se kroz video-igre kognitivo razvijaju i jačaju svoje mentalne sposobnosti, učeći istovremeno kako ostvariti cilj i doći do željenih rezultata. Dete će početi da razmišlja strateški i prilaziće problemima u životu iz više uglova, sagledavajući celokupnu situaciju. Čak i ako ne uspeju da reše neki problem, deca koja su uključena u gejming industriju će mnogo bolje i lakše prihvatati i podnositi poraze, jer im neće pridavati toliko važnosti, što je od velikog značaja za njihovo mentalno zdravlje i samopouzdanje. Vežbanje strpljenja, ali i razvijanje strategija, su sposobnosti koje mogu biti od velike koristi u životu, a koje deca stiču kroz ovakav vid zabave. Iako postoje predrasude da su igrice mahom nasilne ili da ne uče decu ničemu, veliki broj današnjih igara je edukativnog karaktera, što širi detetovu svest o svetu oko sebe i izlaže ga novim informacijama na zabavan način, tako da dete ni ne primećuje da uči. Dete koje određeni deo dana posveti igranju ovakvih igrica postaje dete koje kritički razmišlja, koje uči kako da bude deo tima, ali i kako da preuzme ulogu vođe kada je to potrebno, koje prihvata neuspeh kao stepenicu do uspeha i koje se razvija uz tehnologiju, usvajajući iz nje ono najbolje.

Kako uskladiti gejming i polazak u školu?

Jako je važno da se sa polaskom deteta u školu jasno utvrde prioriteti i da se njih držite tokom školskih dana, ali to ne znači da u toku dana ne treba odvojiti i određeno vreme za zabavu i opuštanje. Video-igrice mogu biti sjajna motivacija za svako dete da savesno obavlja svoje obaveze, a dobrim izborom igara ono će samo vežbati svoje sposobnosti i postizati bolje rezultate. Dr Techno nudi ogroman izbor video igara i prateće opreme, pa ćete sigurno uspeti da pronađete nešto što će obradovati vaše dete, ali i pozitivno uticati na njega. Kao i uvek, komunikacija je ključ svega, pa razgovarajte sa vašim detetom o igricama koje igra, o tome kakav su utisak ostavile na njega i šta je iz njih naučilo. Dogovorite se u koje vreme će dete moći da se zabavlja video-igrama i objasnite mu koliko je važno da se dogovor poštuje. Pored toga što uz igrice razvijaju razne sposobnosti, deca često na ovaj način vrlo lako i uspešno savladaju engleski jezik, ali i razviju interesovanje za programiranje, pa nije loše da i gejmingu pružite šansu i da ga uvrstite u porodične aktivnosti. 

Pored toga što je gejming zabava, za mnoge mlade ljude koji prate razvoj tehnologije i rast trendova on može biti i početak neke buduće karijere, bilo da se radi o profesionalnim gejmerima, programiranju ili drugim granama gejming industrije. Iako je to ponekad teško prihvatiti, svet se menja, razvija i napreduje i današnja deca su izložena drugačijim uticajima nego što su bili njihovi roditelji, ali ukoliko se iskoriste potencijali na pravi način, gejming može poslužiti kao sjajna priprema deteta za budućnost i za razvoj određenih prekopotrebnih veština.

DrTechno VB d.o.o. Sva prava zadržana.