Gejming i škola

Gejming i škola

Stigao je septembar i škola je počela, što za većinu školaraca predstavlja ogromnu radost jer će posle dužeg vremena konačno moći da se druže sa svojim drugarima u školskim klupama.

Saznaj više...
Gejming i škola

Gejming i škola

Stigao je septembar i škola je počela, što za većinu školaraca predstavlja ogromnu radost jer će posle dužeg vremena konačno moći da se druže sa svojim drugarima u školskim klupama. Ipak, sa druge strane su roditelji, kojima ovaj događaj ponekad može biti veoma stresan, s obzirom na sve promene i obaveze koje sa sobom nosi. Pored toga što je pre samog polaska deteta u školu neophodno izvršiti brojne pripreme i obezbediti sve što je detetu potrebno, često se kod roditelja javljaju i brige o tome da li će dete uspeti da izvrši sve obaveze koje su pred njim i da li će uspeti da savlada obimno gradivo. Jedna od većih roditeljskih briga, koju roditelji često smatraju i preprekom na dečijem putu do uspeha je igranje igrica. Svako od nas je bar jednom čuo roditelja koji se žali na dete koje po čitav dan igra igrice, verujući da to izuzetno loše utiče na njega. Naravno, sve u čemu se preteruje ne može dati dobre rezultate, ali gejming i škola ponekad mogu da se pokažu kao odličan tandem, ukoliko je vreme posvećeno njima pravilno raspoređeno. 

Da li je gejming uvek loš za decu?

Video-igre su tradicionalno smatrane za najčešće krivce za loš uspeh u školi, nepoželjno ponašanje, pa čak i pojavu agresije kod dece. Iako je tačno da postoje prilično nasilne igrice koje nisu prilagođene deci, veliki broj njih to zapravo jeste i može čak pozitivno uticati na decu. Zbog toga se postavlja pitanje zašto se roditelji toliko plaše video-igara? Najčešće, odgovor leži u njihovoj nedovoljnoj informisanosti, ali i nezainteresovanosti za ovaj vid zabave. Oni su odrastali drugačije, kada nije bilo ovakvih igrica, i ne mogu da razumeju zašto su one deci danas toliko važne. Veliki broj roditelja se boji da će dete početi da provodi previše vremena igrajući igrice i da će se na taj način osamiti, povući u sebe i izolovati od društva. Mnogi strepe od toga da će početi da zanemaruju svoje obaveze, da će prestati da rade domaće zadatke i da uče, ali ih brine i eventualna pojava agresije kod deteta i moguće nepoželjno ponašanje. Iako je tačno da prekomerno igranje igrica koje su neprilagođene deci mogu imati negativne efekte na njih, ukoliko ograničite vreme koje će dete provesti igrajući se i pritom se uključite u njegov izbor igrica kako biste znali o čemu se tu zapravo radi, vrlo je moguće da ćete postići suprotan efekat i dobiti sjajne rezultate. 

Koji su sve benefiti gejminga?

Većina roditelja će reći da je gejming gubljenje vremena i savetovaće decu da to vreme iskoriste na neki drugi način. Ipak, trenuci koje dete provede igrajući video-igru mogu imati brojne benefite po njega. Pravilnim odabirom igrica, kao i umerenim vremenom koje će dete provesti igrajući ih, može se čak i poboljšati razvoj deteta, zbog čega se mnogi zalažu za to da se gejming uvede i u školski sistem. Prvo što ćete primetiti kada se spomene video-igra u prostoriji jeste da deca odjednom postaju proaktivna – odmah i sama traže da igraju, da se uključe i da i oni pokušaju da ostvare neki uspeh u igrici. Pokazalo se, takođe, da deca kroz igrice mnogo brže i lakše uče, ali i razvijaju određene sposobnosti koje drugačije ne bi mogla. Iako mnogi veruju da igranje video-igrica vodi ka slabijoj socijalizaciji, danas postoje čitave zajednice koje se bave gejmingom i deca na ovaj način veoma lako uče šta znači timski rad i kako je biti deo tima. Deca se kroz video-igre kognitivo razvijaju i jačaju svoje mentalne sposobnosti, učeći istovremeno kako ostvariti cilj i doći do željenih rezultata. Dete će početi da razmišlja strateški i prilaziće problemima u životu iz više uglova, sagledavajući celokupnu situaciju. Čak i ako ne uspeju da reše neki problem, deca koja su uključena u gejming industriju će mnogo bolje i lakše prihvatati i podnositi poraze, jer im neće pridavati toliko važnosti, što je od velikog značaja za njihovo mentalno zdravlje i samopouzdanje. Vežbanje strpljenja, ali i razvijanje strategija, su sposobnosti koje mogu biti od velike koristi u životu, a koje deca stiču kroz ovakav vid zabave. Iako postoje predrasude da su igrice mahom nasilne ili da ne uče decu ničemu, veliki broj današnjih igara je edukativnog karaktera, što širi detetovu svest o svetu oko sebe i izlaže ga novim informacijama na zabavan način, tako da dete ni ne primećuje da uči. Dete koje određeni deo dana posveti igranju ovakvih igrica postaje dete koje kritički razmišlja, koje uči kako da bude deo tima, ali i kako da preuzme ulogu vođe kada je to potrebno, koje prihvata neuspeh kao stepenicu do uspeha i koje se razvija uz tehnologiju, usvajajući iz nje ono najbolje.

Kako uskladiti gejming i polazak u školu?

Jako je važno da se sa polaskom deteta u školu jasno utvrde prioriteti i da se njih držite tokom školskih dana, ali to ne znači da u toku dana ne treba odvojiti i određeno vreme za zabavu i opuštanje. Video-igrice mogu biti sjajna motivacija za svako dete da savesno obavlja svoje obaveze, a dobrim izborom igara ono će samo vežbati svoje sposobnosti i postizati bolje rezultate. Dr Techno nudi ogroman izbor video igara i prateće opreme, pa ćete sigurno uspeti da pronađete nešto što će obradovati vaše dete, ali i pozitivno uticati na njega. Kao i uvek, komunikacija je ključ svega, pa razgovarajte sa vašim detetom o igricama koje igra, o tome kakav su utisak ostavile na njega i šta je iz njih naučilo. Dogovorite se u koje vreme će dete moći da se zabavlja video-igrama i objasnite mu koliko je važno da se dogovor poštuje. Pored toga što uz igrice razvijaju razne sposobnosti, deca često na ovaj način vrlo lako i uspešno savladaju engleski jezik, ali i razviju interesovanje za programiranje, pa nije loše da i gejmingu pružite šansu i da ga uvrstite u porodične aktivnosti. 

Pored toga što je gejming zabava, za mnoge mlade ljude koji prate razvoj tehnologije i rast trendova on može biti i početak neke buduće karijere, bilo da se radi o profesionalnim gejmerima, programiranju ili drugim granama gejming industrije. Iako je to ponekad teško prihvatiti, svet se menja, razvija i napreduje i današnja deca su izložena drugačijim uticajima nego što su bili njihovi roditelji, ali ukoliko se iskoriste potencijali na pravi način, gejming može poslužiti kao sjajna priprema deteta za budućnost i za razvoj određenih prekopotrebnih veština.

Pravi izbor televizora za doživljaj kao sa stadiona

Pravi izbor televizora za doživljaj kao sa stadiona

Dugoočekivano Evropsko prvenstvo u fudbalu je iza nas, a pred nama je aktivna jesen uz velika fudbalska takmičenja, i to je nešto što neizmerno raduje ogroman broj ljubitelja ovog sporta.

Saznaj više...
Pravi izbor televizora za doživljaj kao sa stadiona

Pravi izbor televizora za doživljaj kao sa stadiona

Dugoočekivano Evropsko prvenstvo u fudbalu je iza nas, a pred nama je aktivna jesen uz velika fudbalska takmičenja, i to je nešto što neizmerno raduje ogroman broj ljubitelja ovog sporta. Iako je odlazak na stadion i dalje nemoguć u atmosferi kao pre pandemije Covid19, to ne znači da iskustvo praćenja utakmica ljubiteljima fudbala mora da bude išta lošije. Naprotiv, uz odabir pravog TV uređaja, ne samo što će atmosfera u vašem domu biti kao na stadionu, već nećete propustiti nijedan majstorski pokret fudbalskih velikana. Zato pre nego što okupite dobro društvo i organizujete praćenje utakmica ove jeseni i zime, napravite pravi izbor televizora koji će vam omogućiti da bez ikakvih problema uočite svaki detalj sa terena. 

Kako odabrati pravi televizor za praćenje fudbalskih utakmica kao na stadionu?

Jedan od naših predloga koji će vam pružiti ugođaj kao na stadionu je svakako LG TELEVIZOR 50NANO793NE. Zahvaljujući svojoj Pure Colors funkciji zasnovanoj na NanoCell tehnologiji, ovaj tv će vam prikazati realne boje sa terena i doprineti osećaju učešća na samoj utakmici. Četvojezgarni procesor rezolucije 4K uklanja šum i proizvodi dinamične boje i kontrast, pa će čak i slike koje su inače niske rezolucije biti prikazane kao slike približne onima u 4K kvalitetu. Pored sjajnog vizuelnog efekta, ovaj televizor takođe ima mogućnost unapređivanja 2.0 ch zvuka u bogatiji, virtuelni 4.0ch, a s obzirom na to da možete i da povežete bilo koja dva bluetooth zvučnika da biste postigli surround efekat, bez ikakve sumnje ćete imati utisak kao da ste i sami deo utakmice.


LG dolazi sa još jednim sjajnim predlogom, a to je svakako LG TELEVIZOR OLED48CX3LB koji ima jedinstvenu tehnologiju samosvetlećih piksela, koji pružaju izuzetno realan prikaz boje i dižu nivo kvaliteta slike na jedan viši nivo. Ovaj televizor je sjajan izbor za sve one koji žele da izgrade sebi pametan dom jer ima mogućnost povezivanja pametnih kućnih uređaja uz pomoć tehnologije AI ThinQ, što znači da ćete imati mogućnost kontrole uređaja jednostavnim prepoznavanjem glasa, bez ikakve potrebe za upotrebom daljinskog upravljača. Pored toga, uz funkciju OLED Motion Pro moći ćete da vidite svaki pokret igrača na terenu bez dosadnog zamućenja slike koje remeti čitav ugođaj. Ono što je sjajna opcija za sve one koji planiraju da jesenje večeri provedu oz omiljene klubove i takmičenja je i funkcija obaveštenja o sportu koja vam daje obaveštenja o rezultatu pre, tokom i nakon utakmice, pa ne morate da brinete o tome da ćete propustiti bilo koju bitnu informaciju.

Samsung TELEVIZOR QE55Q65TAUXXH takođe pruža odlično iskustvo kada su u pitanju boje budući da Quantum Dot tehnologija ima mogućnost prikaza 100% trodimenzionalnog opsega boja, pa će fudbalski teren izgledati potpuno verodostojno, iako ga posmatrate iz vaše dnevne sobe. Ukoliko se dogodi da baš u trenutku odigravanja utakmice morate da ispratite i nešto na svom telefonu tu je MultiView opcija, koja omogućava deljenje ekrana na dva dela, tako da je na jednoj strani prikazan sadržaj koji gledate, a na drugoj je prikaz ekrana vašeg mobilnog telefona. Na ovaj način možete obaviti sve što imate, a da ne propustite nijednu važnu akciju tokom utakmice.

Jedan od proizvođača koji je u poslednje vreme sve popularniji i koji definitivno osvaja sve veću pažnju na tržištu kada su televizori u pitanju je svakako Hisense. Model Hisense televizora 50A7100F je takođe na nešto pristupačnijoj strani, a svakako sjajan izbor za praćenje Evropskog fudbalskog evropskog prvenstva, jer nudi brojne mogućnosti. I on podržava HDR tehnologiju, konkretno HDR10 koji predstavlja trenutni industrijski standard za High Dynamic Range kod potrošačkih televizora. Ovaj televizor sa LED ekranom podržava čak 1.07 milijardi boja, pa možete biti sigurni da nećete propustiti nijedan detalj Evropskog fudbalskog prvenstva.


Proizvođaći televizora potrudili su se da vam otežaju izbor, budući da je ponuda sjajnih modela koji imaju veliki broj mogućnosti zaista velika. Pre nego što doneste konačnu odluku i napravite izbor, informišite se detaljno o svim modelima koji su trenutno u ponudi kako biste odabrali ono što vama najviše odgovara, a s obzirom na to da su u ponudi odlični modeli, verujemo da ćete istinski uživati u omiljenim utakmicama ove jeseni koja je pred nama. Mi smo tu da vam pomognemo i vaš izbor učinimo lakim i najboljim!

Pravi italijanski espresso i u vašem domu

Pravi italijanski espresso i u vašem domu

Malo šta budi tako lepe asocijacije na Italiju ali i savršeno jutro, kao šoljica omiljene kafe u savršenom izdanju. Ono što je u Italiji počelo kao tradicija proširilo se na čitav svet i postalo nezaobilazna navika i trenutak uživanja koji svi željno išćekuju u toku dana.

Saznaj više...
Pravi italijanski espresso i u vašem domu

Pravi italijanski espresso i u vašem domu

Malo šta budi tako lepe asocijacije na Italiju ali i savršeno jutro, kao šoljica omiljene kafe u savršenom izdanju. Ono što je u Italiji počelo kao tradicija proširilo se na čitav svet i postalo nezaobilazna navika i trenutak uživanja koji svi željno išćekuju u toku dana. Sasvim je jasno da je espresso mnogo više od napitka - to je ritual koji nam omogućava beg iz svakodnevnice i trenutak koji možemo da odvojimo samo za nas. Ipak, svi ljubitelji espresso kafe složiće se da nije svejedno na koji način se ona priprema, pa su tako i kroz istoriju ljudi pokušavali da osmisle savršenu mašinu koja će uz veoma malo truda praviti besprekoran espresso. Kultura ispijanja kafe u Italiji je veoma ozbiljna stvar i predstavlja posebno obeležje životnog stila, te ni ne čudi da su upravo Italijani bili ti koji su bili zaslužni za kreiranje savršenog espressa. 

Espresso kao omiljeni italijanski napitak

Espresso je u Italiji najpopularnija vrsta kafe koju mnogi Italijani vrlo često piju u samo par gutljaja, “s nogu” kada žure na posao ili u vreme kratke pauze. Iako se kod nas kafa pije nešto duže, a vreme odvojeno za kafu se smatra vremenom za odmor i uživanje, ali i druženje sa prijateljima, Italijane ćete najčešće zateći kako espresso piju u žurbi za šankom. Ova kafa je svoju popularnost u Italiji stekla odavno, ali se način njene pripreme kroz istoriju menjao. U početku, espresso mašine su funkcionisale tako što su koristile pritisak pare koja je prolazila kroz samlevenu kafu. Međutim, ovaj način pripreme je ostavljao specifičan ukus kafe, pa su one vremenom zamenjenje aparatima koji za pripremu koriste vruću vodu koju potiskuju kroz kafu, što espressu daje specifičan ukus i intezivniju aromu. Upravo je jedan italijanski barista, Ahil Gaggia, čovek koji je zaslužan za kreiranje savremenog espresso aparata koji nam omogućava da pijemo kafu kakvu danas poznajemo i toliko volimo. 

Kako su nastali današnji aparati za kafu?

Više o istoriji Gaggia aparata za espresso možete pročitati i na linku: www.gaggia.com/legacy

Vođen idejom da svim mušterijama pruži mogućnost ispijanja savršenog espressa, Gaggia je patentirao 1938. godine sopstvene mašine i pokrenuo njihovu proizvodnju, ali i distribuciju širom italijanskih kafića i barova. Nije se zadržao samo na ovome, već je omogućio i svim ljubiteljima espressa da u ovoj kafi uživaju i u udobnosti svog doma. Gaggia je pre svega bio inovator koji je razumeo da se ono što ljudi traže u kafi vremenom promenilo i da je samim tim bilo neophodno izmeniti i mašine za spravljanje kafe. Izučavajući nove metode i mehanizme došao je do otkrića koje je zauvek izbacilo upotrebu pare u pripremanju kafe i nju zamenilo upotrebom pritiska tople vode. Nastavio je da usavršava svoj izum i unapredio ga, pa je popularizacija espressa i masovna proizvodnja aprata za kafu usledila vrlo brzo.

Ukus italijanskom espresso-a u vašem domu

Danas, ovaj italijanski brend je u samom svetskom vrhu po svojim proizvodima. Kao što je to nekada bila želja izumitelja, mnogi Gaggia aparati za kafu su dizajnirani upravo za kućnu upotrebu i prilagođeni prosečnom domaćinstvu, ali će i svaki ugostiteljski objekat moći uz njih da pruži svojim mušterijama nabolji mogući napitak. 

Ukoliko ste i sami ljubitelj espresa i želite  da pripremate najbolju kafu za sebe i za svoje goste, Gaggia BESANA New Classic Black aparat za kafu bi mogao biti pravi izbor za vas, budući da uz njega možete pripremati istovremeno dve šoljice kafe, a grejati čak do pet. U pitanju je manuelni aparat za pripremu kafe od nerđajućeg čelika što će vam omogućiti lako čišćenje i održavanje ovog aparata, ali i lagano korišćenje početnicima i profesionalcima. Snaga ovog aparata je 1200 W dok radi pod pritiskom od 15 Bara i poseduje specijalan sistem za mleko “steam wand”, pored mesingane profesionalne grupe i držača filtera za jednu iil dve šolje espressa.

S druge strane, ukoliko biste se radije odlučili za automatski aparat za pripremu kafe sigurno nećete pogrešiti sa Besana CMF BK Gaggia aparatom koji ima snagu od 1400 W. Pored toga što se automatski čisti, ovaj aparat ima mogućnost memorisanja dužine kafe, što će vam svakako olakšati i ubrzati proces pripremanja, a zahvaljujući automatskom ciklusu pranja i programu skidanja kamenca nećete morati da brinete o njegovom održavanju. Za razliku od većine drugih aparata za kafu na tržištu koji se dizajniraju u Italiji, Gaggia aparati se tamo i proizvode, tako da su odličan izbor za sve one koji žele ukus prave italijanske kafe u svom domu. 
Pauza za kafu u užurbanoj svakodnevnici se ponekad može činiti čak i kao privilegija, ali ovaj mali ritual predstavlja pravi predah od brojnih obaveza i daje nam prekopotrebnu energiju za dan koji je pred nama. Složićete se da kafa nigde ne miriše tako lepo kao u Italiji, ali uz Gaggia aprate možete preseliti Italiju i u vaš dom i uživati u jedinstvenom ukusu besprekorno pripremljenog espressa. Priuštite sebi ovaj užitak u svakom danu - izaberite eksluzivno na našem sajtu ili u našim prodavnicama najbolje Gaggia espresso aparate za kafu.

Uspešan završetak humanitarne kampanje “Biraj tehnologiju za život”

Uspešan završetak humanitarne kampanje “Biraj tehnologiju za život”

Sa velikim zadovoljstvom i punog srca možemo reći da je naša prva velika humanitarna akcija “Biraj tehnologiju za život” uspela!

Saznaj više...
Uspešan završetak humanitarne kampanje “Biraj tehnologiju za život”

Uspešan završetak humanitarne kampanje “Biraj tehnologiju za život”

Sa velikim zadovoljstvom i punog srca možemo reći da je naša prva velika humanitarna akcija “Biraj tehnologiju za život” uspela!

Zahvaljujući našim partnerima iz kompanije Bosch i svima vama koji ste prepoznali značaj izbora najkvalitetnijih Bosch uređaja u Dr Techno prodavnicama i na našem sajtu, Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine uručena je specijalna anesteziološka radna stanica Drager Altan 350 sa monitorom Vista 120. Kombinacija najsavremenije tehnike i iskusnih, stručnih i posvećenih lekara svima nam uliva poverenje i daje vetar u leđa da se još više potrudimo i kreiramo bolji svet i život pun mogućnosti za našu decu.

Potpisivanje ugovora o donaciji - Dr Techno i Bosch

Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine je zdravstvena i naučno-edukativna ustanova koja pruža zdravstvenu zaštitu dece i omladine uzrasta od 0 do 18 godina i obezbeđuje najkompleksnije zdravstvene procedure na teritoriji AP Vojvodine koja ima oko 2 000 000 stanovnika, od toga oko 20% su maloletni.

Ponosni smo što su naši partneri, i naš tim, prepoznali važnost pomoći i podrške koju možemo da pružimo spašavanju dečijih i života naše omladine. Inspirisani, nastavljamo da kreiramo ambijent u kome je svaki život važan i u kome je tehnologija u službi života.

Birali smo zajedno tehnologiju za život - hvala vam!

Pametan dom – izbor za budućnost

Pametan dom – izbor za budućnost

Sve veći napredak tehnologije iz dana u dan je neosporan, a s obzirom na to da je ona više nego ikada sastavni deo naših života, teško je zamisliti scenario u kom naši domovi neće ići u korak sa tim.

Saznaj više...
Pametan dom – izbor za budućnost

Pametan dom – izbor za budućnost

Sve veći napredak tehnologije iz dana u dan je neosporan, a s obzirom na to da je ona više nego ikada sastavni deo naših života, teško je zamisliti scenario u kom naši domovi neće ići u korak sa tim. Iako pametni uređaji nisu novost na tržištu, tek u poslednje vreme su postali dosta pristupačniji i samim tim se sve više ljudi opredeljuje da unapredi svoj dom na ovaj način i učini ga daleko funkcionalnijim i efikasnijim. Ovi uređaji koji umnogome olakšavaju život s razlogom su sve popularniji i izbor sve većeg broja ljudi. S obzirom na sve brži način života, pametan dom predstavlja izbor koji nam olakšava svakodnevnicu i pomaže da postignemo sve obaveze na vreme, ali i da se rešimo briga o tome da li smo neki uređaj isključili pre napuštanja kuće. Povezanost uređaja, njihova dostupnost i mogućnost da neke stvari uradimo čak i kada nismo kod kuće i da nas sve čeka spremno kada stignemo umorni sa posla jedna je od prednosti koju nije lako zanemariti, pa je sasvim razumljivo zašto pametan dom predstavlja pravi izbor za budućnost.

Kako funkcioniše pametan dom?

Iako su u početku pametni domovi delovali dosta komplikovano i nedostižno običnom čoveku, danas su oni sve više zastupljeni i budućnost svakog porodičnog doma. Pametni uređaji su zapravo oni aparati koji mogu biti povezani sa vašim sistemom u pametnom domu i koji imaju sposobnost interakcije sa drugim uređajima, pa tako mogu da ispunjavaju mnoge funkcije na vašu komandu. Na ovaj način, više ne morate da čekate da dođete kući sa posla da biste uključili klima uređaj i rashladili kuću, ne morate da brinete o tome da li ste isključili rernu ili televizor, niti da ustajete uveče kada vam se prispava da ugasite svetlo. Na samo jedan klik, ovo je moguće bez ikakvog vašeg truda i trošenja vremena. Ono što je sjajno je što ne morate da pretvorite svoju kuću u pametan dom u jednom trenutku, već to možete da učinite i postepeno, birajući pametne uređaje prema sopstvenim potrebama i mogućnostima i uklapajući ih u jedinstveni sistem koji će vam olakšati život. Jedino na šta treba da obratite pažnju jeste kompatibilnost ovih uređaja, kako biste bili sigurni da će oni moći da funkcionišu jedni sa drugima.

Koje su pogodnosti pametnog doma?

Smart home monitor

Ono u čemu su se pametni uređaji pokazali kao izuzetno efikasni je svakako ušteda energije i smanjenje troškova, budući da imate mogućnost da podesite uređaje da rade kada i koliko je to vama potrebno, bez rasipanja bespotrebne energije. Na taj način, nećete morati da ostavite određene uređaje uključene tokom celog dana, već ćete moći da ih uključite neposredno pre vašeg dolaska kući, ili da podesite njihov rad u režim i vreme koji vam u tom trenutku najviše odgovaraju. Pametni termostati, sijalice, klima uređaji, pa čak i neki uređaji za vodu, mogu vam u velikoj meri uštedeti troškove i potrošnju energije.

Pored toga što dugoročno čuvaju vaš novčanik, ali i vaše okruženje, pametni uređaji u velikoj meri pojednostavljuju život i pomažu da sve obaveze završite daleko brže i lakše. Sada više ne morate da budete kod kuće kako biste navukli zavese ili uključili grejanje, sve to možete i preko aplikacije gde god da se nalazite.

Još jedna od pogodnosti pametnih domova je to što su oni daleko bezbedniji, s obzirom na to da sve možete da nadgledate sa svog telefona i da će informacija o bilo kakvoj opasnosti momentalno stići do vas. Pored toga što možete bez ikakvih prepreka i u svakom trenutku da kontrolišete uređaje u svom domu, pametni domovi pružaju i izvesan komfor koji je zaista vredan toga da uložite u ovakve uređaje. Jednostavno prilagođavanje svetla, temperature ili muzike u velikoj meri pojednostavljuju svakodnevan život i čine vaše redovne aktivnosti lepšim i lagodnijim, a na kraju krajeva i daleko ekonomičnijim, pa je pretvaranje kuće u pametan dom nešto o čemu svakako treba razmisliti.

Pametno osvetljenje

Soba sa pametnim osvetljenjem

Ukoliko tek planirate da uđete u svet pametnih uređaja, preporučujemo da počnete sa pametnim osvetljenjem, budući da je ovo izuzetno jednostavan korak koji će vam doneti ne samo veliku uštedu, već i mnogo olakšati svakodnevnicu. Ono što je u poslednje vreme neizostavno u svakom domu, makar u jednoj prostoriji, je svakako led osvetljenje. Yeelight LED TRAKA je samolepljiva led traka koja se vrlo jednostavno montira i koja ima svoj izvor napajanja. Njena kontrola je izuzetno jednostavna, jer je instaliranje Yeelight aplikacije sve što je potrebno da upalite i ugasite svetlo bez ikakvog ustajanja ili čak dolaska u prostoriju. Pored toga, reaguje i na glasovne komande, a ima i mogućnost laganog pojačavanja i smanjenja inteziteta svetla, kao i opciju izbora boje.

Ukoliko pak želite da pored led trake promenite i sijalice u vašem domu, onda vam predlažemo Yeelight LED PAMETNU SIJALICU, koju takođe možete podešavati putem Wi-Fi mreže. Kao i kod led trake, možete birati boju prema sopstvenoj želji, budući da u opciji postoji 16 miliona boja ili menjati intezitet svetla, pa čak i odlučiti da li vam je u tom trenutku potrebno hladno ili toplo svetlo. Još neke sjajne opcije koje ova led sijalica nudi su i tajmer koji omogućava da podesite kada će se svetlo ugasiti, ali i opcija koja vam pruža mogućnost zakazivanja vremena u kom će se svetlo uključiti ili ugasiti. Pored toga, svetlo možete podesiti tako da, ukoliko dođe do nestanka i ponovnog pojavljivanja struje, na primer u toku noći ili dok ste odsutni od kuće, svetlo ostane ugašeno. Svetlo se takođe može sinhronizovati sa muzikom pa ćete na taj način moći da napravite sjajnu atmosferu pri okupljanjima i proslavama jer će svetlost pratiti ritam muzike koju puštate.

Budući da ova dva uređaja imaju ugrađene Wi-Fi kartice oni funkcionišu kao samostalni uređaji, što znači da ih možete direktno povezati sa vašim mobilnim telefonom i aplikacijom bez upotrebe drugih posrednih aparata.

Iako određeni broj ljudi i dalje ima izvesno nepoverenje ka pametnim domovima, činjenica je da su oni neizbežan korak u razvoju i napretku tehnologije, ali i opcija koja nam pruža brojne mogućnosti i olakšice. Obavljanje svakodnevnih aktivnosti koje su nekada zahtevale dosta vremena i planiranja sada se rešava samo jednim klikom u aplikaciji, što ne samo da štedi energiju i novac, već i pruža mogućnost da to vreme iskoristimo na zanimljiviji i produktivniji način.

5 godina sigurnosti

5 godina sigurnosti

Od 16. 1. 2021 do 15. 1. 2022 kupovinom Bosch mašina za pranje i mašina za sušenje veša linije Exclusiv ostvarujete pravo na 3+2 godina potpune garancije.

Saznaj više...
5 godina sigurnosti

5 godina sigurnosti

EXCLUSIV. Vrhunska linija. Stvorena za vas.

Od 16. 1. 2021 do 15. 1. 2022 kupovinom Bosch mašina za pranje i mašina za sušenje veša linije Exclusiv ostvarujete pravo na 3+2 godina potpune garancije. Pravo na produženu garanciju ostvaruje se registracijom na portalu MyBosch najkasnije 30 dana od datuma kupovine. Garancija će biti važeća uz odštampan garantni list koji dobijate registracijom i originalni račun.

 

Ponudu Bosch mašina za pranje i mašina za sušenje veša pogledajte na ovom linku.

Samsung nacionalna kampanja - 5 godina garnacije

Samsung nacionalna kampanja - 5 godina garnacije

Puno toga može da se dogodi za 5 godina, zato na Samsung uređaje dajemo 5 godina garancije!

Saznaj više...
Samsung nacionalna kampanja - 5 godina garnacije

Samsung nacionalna kampanja - 5 godina garnacije

Puno toga može da se dogodi za 5 godina, zato na Samsung uređaje dajemo 5 godina garancije!

Da biste ostvarili pravo na 5 godina garancije, aparat mora biti registrovan najkasnije 30 dana od datuma kupovine naznačenog na računu.

Promocija 5 godina garancije na određene frižidere, mašine za veš, ugradne kuhinjske uređaje i usisivače važi od 01.03. do 30.06.2021.

Promocija 5 godina garancije na određene mašine za sušenje veša i kombinovane mašine za pranje i sušenje veša važi od 01.04. do 31.05.2021.

Registrujte vaš uređaj ovde.

Razlike i sličnosti u uređajima koji utiču na kvalitet vazduha u našem domu

Razlike i sličnosti u uređajima koji utiču na kvalitet vazduha u našem domu

U poslednje vreme zagađenost vazduha je tema koja nas s razlogom sve više brine, s obzirom na to da je u našoj zemlji zabeležen izuzetno visok nivo zagađenja, te su i posledice koje ljudi osećaju sve veće i ozbiljnije.

Saznaj više...
Razlike i sličnosti u uređajima koji utiču na kvalitet vazduha u našem domu

Razlike i sličnosti u uređajima koji utiču na kvalitet vazduha u našem domu

U poslednje vreme zagađenost vazduha je tema koja nas s razlogom sve više brine, s obzirom na to da je u našoj zemlji zabeležen izuzetno visok nivo zagađenja, te su i posledice koje ljudi osećaju sve veće i ozbiljnije. Alergije i disajni problemi su samo neke od propratnih pojava sa kojima se borimo usled ove situacije, a kada se uzme u obzir da vazduh u zatvorenim prostorijama sadrži i od dva do pet puta više zagađivača nego spoljašnji, sasvim je jasno da se mora nešto preduzeti kako bismo sebi omogućili uslove za zdrav i bezbrižan život. U ovakvim okolnostima sjajnu pomoć pružaju prečišćivači vazduha koji poboljšavaju kvalitet vazduha, bez ikakvih posledica po naša pluća i zdravstveno stanje. 

Dobrobiti su brojne, pa je ulaganje u jedan ovakav aparat nešto što će na duže staze pomoći čitavoj porodici i obezbediti viši kvalitet života. Pouzdan prečišćivač vazduha je nešto što se ne kupuje svaki dan, pa kako biste napravili pravi izbor koji će vam pomagati tokom dužeg vremenskog perioda, dajemo vam savete i smernice kako da se u moru proizvoda odlučite baš za onaj koji će vam najviše odgovarati i pružiti najveće benefite.

Pre nego što krenete u kupovinu dobro razmislite o tome zašto vam je potreban prečišćivač vazduha, jer će upravo od vaših specifičnih potreba zavisiti i to za koji model ćete se odlučiti. Niti su svi prečišćivači vazduha dizajnirani tako da filtriraju sve vrste zagađivača, niti se u svakom domu nalaze isti izvori zagađenja, pa je zbog toga od presudne važnosti da prvenstveno utvrdite šta je to što vama stvara probleme. Neki ljudi se bore sa alergijama, neki dele životni prostor sa pušačima ili su i sami pušači, dok nekima izazov predstavljaju dlake  njihovih ljubimaca. Uzroci su brojni, a njihovo tačno utvrđivanje je odličan početak za odabir odgovarajućeg kućnog aparata.

Aparati sa HEPA filterom

Termin na koji ćete često naići kada se upustite u istraživanje uređaja za prečišćavanje vazduha jeste HEPA filter, budući da je u pitanju jedan od najkvalitetnijih metoda filtracije vazduha.  HEPA filteri pružaju mogućnost uklanjanja velikog broja zagađivača, poput polena, plesni, prašine, mikroba, dima, ali i dlaka i peruti koje kućni ljubimci ostavljaju za sobom. Upravo ovakvi aparati se preporučuju svima koji imaju respiratorne probleme, budući da zadržavaju ove čestice i ne oslobađaju ih ponovo u vazduh. Zbog svega ovoga prečišćivači sa HEPA filterom, poput Gorenje prečišćivača vazduha, su  izuzetno efikasni i preporučuju se za sve tipove domaćnstava, ali imajte na umu da zbog načina filtriranja, odnosno upotrebe ventilatora za uvlačenje vazduha mogu biti nešto glasniji.

Jonizatori

Za razliku od HEPA filtera, jonizatori ne uvlače zagađivače u sebe, već ih prisiljavaju da padnu na pod što omogućava njihovo lakše uklanjanje i sprečava udisanje ovih materija. Rade po principu emitovanja naelektrisanih jona u vazduh koji se vezuju za zagađivače prisutne u vazduhu. Pored ovih, postoje i jonizatori koji sadrže elektrostatičke pločice koje privlače pale čestice i na taj način ih uklanjaju iz prostorije. Jonizatori su odličan izbor za sve one koji se bore sa vidljivim dimom u prostorijama, ali i upornim skupljanjem prašine, kao i sa pojavom raznih virusa, bakterija, gljivica i polena. Ne koriste ventilatore što ih čini tišim za upotrebu, a i prilično se lako koriste i ne zahtevaju neko posebno održavanje. Neki od aparata koji u sebi sadrže jonizatore, imaju i mogućnost odvlaživanja vazduha, kao i funkciju sušenja i otkrivanja suspendovanog gasa za hlađenje, ali i automatsko odmrzavanje, isključivanje i tajmer, što će vam u velikoj meri olakšati svakodnevnu upotrebu i učiniti prečišćavanje vazduha u prostoriji potpuno bezbrižnim.

Aktivni ugljenični filteri

Svima je poznato da je aktivni ugalj odličan kada je u pitanju otklanjanje neprijatnih mirisa, pa nije ni čudno što je upravo on jedna od komponenti uključena u izradu prečišćivača vazduha. Ovakvi filteri koriste poseban tip aktivnog uglja koji se sastoji od velikog broja sitnih upijajućih pora što omogućava filtriranje isparenja, gasova i neprijatnih mirisa. Ipak, karbonski filteri, iako su odlični za sve osobe koje se bore sa astmom ili drugim respiratornim oboljenjima, najveću ulogu imaju upravo u otklanjanju neprijatnih mirisa i hemijskih i gasnih isparenja, zbog čega se u uređajima oni kombinuju sa predfilterima, a u ovom slučaju i sa Allergy+ filterom, što omogućava filtriranje do 99,99% alergena i sitnih čestica iz vazduha. Pored toga što će prečistiti vazduh veoma brzo, ovaj aparat ima i mogućnost inteligentnog određivanja stepena zagađenosti vazduha u vašoj prostoriji, ali i tajmer sa automatskim isključivanjem i odloženim startom do 8 sati.

Prečišćivači sa UV svetlošću

U ovom slučaju, umesto da zagađivaći prolaze kroz filtere, oni će biti eliminisani iz vazduha emitovanjem ultravioletne svetlosti koja uništava bakterije, viruse i mikrobe. Na ovaj način stvara se sterilno okruženje, ali je mana što ovakvi uređaji sami po sebi ne utiču na uklanjanje drugih zagađujućih čestica iz vazduha, te se u prodaji ni ne mogu naći pojedinačno već isključivo kombinovani sa HEPA uređajima ili jonskim prečišćivačima vazduha.

ACH i CARD oznake

Ukoliko ste se upustili u avanturu potrage za pravim aparatom za prečišćavanje vazduha, bez ikakve sumnje ste naišli na ACH i CARD oznaku i sasvim sigurno se zapitali šta uopšte ove oznake znače i zašto ih proizvođači koriste. ACH je oznaka koja će vam pokazati koliko puta u određenoj prostoriji u roku od 60 minuta prečišćivač može da cirkuliše zapreminu vazduha, te samim tim što je veći broj ACH oznake to je veća i efikasnost filtracije vazduha. Pored toga, javlja se i CARD oznaka koja predstavlja kapacitet protoka prečišćenog vazduha, odnosno pokazuje koliko aparat za prečišćavanje vazduha može prečistiti vazduh unutar konkretne veličine prostorije. Međutim, CARD oznaku nemaju svi ovakvi aparati na listi specifikacija, već samo ono koji poput ovog Elektrolux prečišćivača vazduha , pripadaju AHAM asocijaciji. ACH i CARD oznake su odličan način da uporedite efikasnost aparata prisutnih na tržištu.

S obzirom na način savremenog života i brojne zagađivače koji nas svakodnevno okružuju, ali i visok stepen zagađenja vazduha u našoj zemlji, aparati za prečišćavanje vazduha su postali nešto što je neophodno za svakodnevno funkcionisanje svake osobe koja brine o sebi, ali i svojoj porodici. Pri odabiru aparata, pored cene, uzmite u obzir i vaše životne okolnosti i potrebe, ali i sve karakteristike aparata, kako biste odabrali onaj koji će vam pružiti najveće pogodnosti i učiniti vaš život zdravijim i kvalitetnijim. Dr Techno tim specijalista za tehniku je uvek tu da vam pomogne u izboru!

Veliko srce za male ljude - udurženim snagama spašavamo dečije živote

Veliko srce za male ljude - udurženim snagama spašavamo dečije živote

Protekla, 2020. godina donela je velike izazove za sve nas, na svim nivoima. Posebno, donela je neizvesnost, atmosferu straha, otuđenje, ali i okretanje sitnicama u svakodnevnom životu koje nam donose radost, mir, ljubav, povezanost.

Saznaj više...
Veliko srce za male ljude - udurženim snagama spašavamo dečije živote

Veliko srce za male ljude - udurženim snagama spašavamo dečije živote

Protekla, 2020. godina donela je velike izazove za sve nas, na svim nivoima. Posebno, donela je neizvesnost, atmosferu straha, otuđenje, ali i okretanje sitnicama u svakodnevnom životu koje nam donose radost, mir, ljubav, povezanost. Imali smo čudne polaritete, među kojima je  onaj gde je čovek okrenuo leđa čoveku iz straha, a sa druge strane, ujedinjeni smo u borbi za svaki ljudski život.  Upravo je ova teška godina, pokrenula i najbolje u nama. Zakoračili smo hrabro, zajedno sa našim partnerima - kompanijom i sjajnim ljudima iz tima Bosch Srbija, u borbu naše najvrednije, našu decu. Ideja humanitarne kampanje “Biraj tehnologiju za život”, koju smo pokrenuli u oktobru 2020., bila je da udruženim snagama podignemo svest o tome koliko su stručni ljudi, ali i savremena i kvalitetna tehnička oprema važni u borbi za dečije živote

Ovom prilikom, kreirali smo niz komunikacionih poruka, organizovali akcije u našim prodavnicama u Novom Sadu, na našem sajtu i na društvenim mrežama kojima smo nastojali da motivišemo i podstaknemo sve naše kupce da nam se pridruže i da izborom najboljih Bosch proizvoda - malih i velikih kućnih aparata u Dr Techno prodavnicama i na našem sajtu pomognu nabavku specijalne anesteziološke radne stanice (Anesteziološka radna stanica Altan 350) koju ćemo krajem marta 2021. Donirati Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Volvodine.

 

Na Institutu se prosečno godišnje hospitalizuje oko 14 000 pacijenata, dok je prosek medicinskih operativnih zahvata na godišnjem nivou oko 4.000. Prilikom svake operacije, praćenje vitalnih znaka malih pacijenata i dotok kiseonika je od vitalnog značaja za uspeh samog zahvata, ali i dečiji život. Specijalna anesteziološka stanica Altan 350 nudi širok spektar funkcija koje pomažu da se postupak anestezije učini sigurnijim za pacijente ali i kliničko osoblje pružajući brz uvid u pregled stanja pacijenta, obezbeđuju sigurnost i bezbednost različitim funkcijama.  Pokazalo se da perioperativni pristupi ventilaciji sa zaštitom pluća smanjuju rizik od postoperativnih plućnih komplikacija. Atlan nudi brojne funkcije za podršku anesteziologu u zaštiti pluća pacijenta tokom operacije.

Sjajna vest za nas, kojom čekamo kraj marta, jeste da smo vrlo blizu cilja i da smo spremni da po završetku naše najdraže humanitarne kampanje uručimo donaciju Dečijoj bolnici u Novom Sadu! 

Malo je reći da smo zahvalni - našim partnerima iz kompanije Bosch Srbija koji su prepoznali značaj humanitarne akcije “Biraj tehnologiju za život” i podržali nas u ovoj ideji, našim vernim kupcima i sugrađanima koji su birali najbolje i pokazali da, uprkos svim teškoćama koje nosi vreme u kome se borimo sa virusom Covid-19, imaju ogromno srce! 

Pokazali smo da umemo da čuvamo najvrednije, da se borimo za svaki dečiji život i da imamo zajedničku misiju. 

Mi tehnologiju biramo srcem, birajte i vi!

Da li ste spremni za zdrave obroke i prolećni detox?

Da li ste spremni za zdrave obroke i prolećni detox?

Proleće je tu, sve se budi pa i naše telo i organizam. Dobro je poznato da nekako svi dobijamo dodatnu volju i energiju čim ugledamo sunce kako se promalja kroz prozor i prirodu koja se budi, bez obzira na sve druge tokove i okolnosti.

Saznaj više...
Da li ste spremni za zdrave obroke i prolećni detox?

Da li ste spremni za zdrave obroke i prolećni detox?

Proleće je tu, sve se budi pa i naše telo i organizam. Dobro je poznato da nekako svi dobijamo dodatnu volju i energiju čim ugledamo sunce kako se promalja kroz prozor i prirodu koja se budi, bez obzira na sve druge tokove i okolnosti. Proleće vezujemo i za period kada osećamo onaj neobični, laki prolećni umor, ali i veliku želju da se pokrenemo, krećemo i izbacimo iz sebe sve one naslage teške hrane, sedenja i ležanja u toplim domovima. Proleće je vreme kada nam telo kaže - vreme je za detox

Šta sve podrazumevamo kada kažemo prolećni detox?

Sa buđenjem prirode jača i naša volja, pa se je oslobađanje od svega što nam nije potrebno svakako jedan od važnih koraka u prolećnom detoksu - od preuređenja prostora u kome sada već svi previše boravimo i sigurno se osećamo zarobljeno, do izbacivanja garderobe i sitnica koje stoje po ormaru a nismo ih mesecima dotakli, unošenja novih detalja i boja, možda i poneke biljke ili sređivanje terasica koje su nam spasile zdrav razum prošlog proleća. Iznad svega čega se oslobađamo oko nas, najvažnije je šta ćemo uraditi unutar nas i za sebe. Unošenje zdravih namirnica, svežeg voća i povrća i puno tečnosti u našu ishranu, kretanje i što više boravka u prirodi i na prolećnom vazduhu je svakako najvažniji deo prolećne detoksikacije.

Sok od ceđene pomorandže

Oslobađanje od toksina u našem organizmu vrlo lako i efikasno se pokreće sveže ceđenim sokovima, od voća ali i povrća. Na našem sajtu možete pronaći veliki izbor sokovnika - od cediljki za citruse do gotovo profesionalnih uređaja za ceđenje i pripremu zdravih napitaka.

Da biste uspešno sproveli prolećni detox organizma nije potrebno da pratite neki rigorozan program i plan ishrane. Dovoljno je da oslušnete svoj organizam i da unesete što više laganih, prirodnih sastojaka koji su bogati vitaminima, mineralima i vlaknima. Na primer, u toku dana nebrojeno puta možete konzumirati mikseve od zelenog povrća (spanać, brokoli, zelena salata), a ako želite da vam oni ponekad zamene obrok, doručak na primer, u njih dodajte šaku bobičastog voća, malo ovsenih pahuljica, čija semenke itd.

Koje namirnice biramo ukoliko želimo da izbacimo toksine i detoksikujemo organizam?

Svima nam je dobro poznato lekovito dejstvo zelenog čaja. Kako je bogat antioksidansima, ali i drugim važnim materijama poput polifenola, fluora, katehina i tanina, zeleni čaj je odličan čuvar naših ćelija, krvnih sudova, srca ali i celog organizma jer ubrzava metabolizam i oslobađa telo od masnoća, što utiče i na njegovu detoksikaciju. Za brzu pripremu jutarnjeg čaja, preporučujemo neki od ketlera iz naše bogate ponude, među kojima ćete pronaći i one koji mere temperaturu vode ili se savršeno uklapaju u vašu kuhinju.

Pomalo iznenađujuće, za detoks organizma bitna je i hrana bogata sumporom jer pomaže jetri da se očisti od raznih vrsta toksina. Neke od namirnica koje su bogate sumporom su crni i beli luk, ili žumance. Budite slobodni da ih ubacite što više u pripremu zdravih obroka ovog proleća.

Orašasti plodovi

Svi orašasti plodovi su bogati aminokiselinama i proteinima, što povoljno utiče na čišćenje organizma od šteštih masti i izgradnju mišića. Pored toga što ih možemo koristiti u raznim vrstama obroka, sami orašasti plodovi su sjajna detox užina u sirovom obliku, dok su i neizostavan sastojak zdravih sirovih torti i kolača. U pripremi ovakvih, sirovih i zdravih poslastica, sjajna pomoć su svi kuhinjski aparati - seckalice, mikseri, kuhinjski roboti, koje možete pronaći kod nas na sajtu.

Od izvora belančevina preporučuje se konzumacija ribe, koja je ujedno bogata i omega-3 masnim kiselinama, nemasnog mesa, svežeg sira. Za vreme detoksikacije potrebno je unositi dovoljno tečnosti kako bi se izbegla dehidratacija, pa se preporučuje i unos vode, biljnih čajeva, nezaslađenih sokova od voća i povrća, kao i što više supa i čorbi. 

Na kraju, svi znamo koliko je bitno da uživamo u svakom zalogaju, ali i pripremi namirnica koje ćemo uneti u svoj organizam. Dr Techno se pobrinuo da i vaše kuhinje budu opremljene najsavremenijim uređajima - malim i velikim kućnim aparatima koje ovog proleća možete pronaći i po specijalnim cenama. Šta god da nas čeka u ovim prolećnim danima, vaša kupovina je sigurna na Dr Techno sajtu jer sve što poručite stiže na vašu kućnu adresu. 

Dakle, nema izgovora, prolećni detox može da počne!

DrTechno VB d.o.o. Sva prava zadržana.