Da li ste spremni za zdrave obroke i prolećni detox?

Da li ste spremni za zdrave obroke i prolećni detox?

Proleće je tu, sve se budi pa i naše telo i organizam. Dobro je poznato da nekako svi dobijamo dodatnu volju i energiju čim ugledamo sunce kako se promalja kroz prozor i prirodu koja se budi, bez obzira na sve druge tokove i okolnosti. Proleće vezujemo i za period kada osećamo onaj neobični, laki prolećni umor, ali i veliku želju da se pokrenemo, krećemo i izbacimo iz sebe sve one naslage teške hrane, sedenja i ležanja u toplim domovima. Proleće je vreme kada nam telo kaže - vreme je za detox

Šta sve podrazumevamo kada kažemo prolećni detox?

Sa buđenjem prirode jača i naša volja, pa se je oslobađanje od svega što nam nije potrebno svakako jedan od važnih koraka u prolećnom detoksu - od preuređenja prostora u kome sada već svi previše boravimo i sigurno se osećamo zarobljeno, do izbacivanja garderobe i sitnica koje stoje po ormaru a nismo ih mesecima dotakli, unošenja novih detalja i boja, možda i poneke biljke ili sređivanje terasica koje su nam spasile zdrav razum prošlog proleća. Iznad svega čega se oslobađamo oko nas, najvažnije je šta ćemo uraditi unutar nas i za sebe. Unošenje zdravih namirnica, svežeg voća i povrća i puno tečnosti u našu ishranu, kretanje i što više boravka u prirodi i na prolećnom vazduhu je svakako najvažniji deo prolećne detoksikacije.

Sok od ceđene pomorandže

Oslobađanje od toksina u našem organizmu vrlo lako i efikasno se pokreće sveže ceđenim sokovima, od voća ali i povrća. Na našem sajtu možete pronaći veliki izbor sokovnika - od cediljki za citruse do gotovo profesionalnih uređaja za ceđenje i pripremu zdravih napitaka.

Da biste uspešno sproveli prolećni detox organizma nije potrebno da pratite neki rigorozan program i plan ishrane. Dovoljno je da oslušnete svoj organizam i da unesete što više laganih, prirodnih sastojaka koji su bogati vitaminima, mineralima i vlaknima. Na primer, u toku dana nebrojeno puta možete konzumirati mikseve od zelenog povrća (spanać, brokoli, zelena salata), a ako želite da vam oni ponekad zamene obrok, doručak na primer, u njih dodajte šaku bobičastog voća, malo ovsenih pahuljica, čija semenke itd.

Koje namirnice biramo ukoliko želimo da izbacimo toksine i detoksikujemo organizam?

Svima nam je dobro poznato lekovito dejstvo zelenog čaja. Kako je bogat antioksidansima, ali i drugim važnim materijama poput polifenola, fluora, katehina i tanina, zeleni čaj je odličan čuvar naših ćelija, krvnih sudova, srca ali i celog organizma jer ubrzava metabolizam i oslobađa telo od masnoća, što utiče i na njegovu detoksikaciju. Za brzu pripremu jutarnjeg čaja, preporučujemo neki od ketlera iz naše bogate ponude, među kojima ćete pronaći i one koji mere temperaturu vode ili se savršeno uklapaju u vašu kuhinju.

Pomalo iznenađujuće, za detoks organizma bitna je i hrana bogata sumporom jer pomaže jetri da se očisti od raznih vrsta toksina. Neke od namirnica koje su bogate sumporom su crni i beli luk, ili žumance. Budite slobodni da ih ubacite što više u pripremu zdravih obroka ovog proleća.

Orašasti plodovi

Svi orašasti plodovi su bogati aminokiselinama i proteinima, što povoljno utiče na čišćenje organizma od šteštih masti i izgradnju mišića. Pored toga što ih možemo koristiti u raznim vrstama obroka, sami orašasti plodovi su sjajna detox užina u sirovom obliku, dok su i neizostavan sastojak zdravih sirovih torti i kolača. U pripremi ovakvih, sirovih i zdravih poslastica, sjajna pomoć su svi kuhinjski aparati - seckalice, mikseri, kuhinjski roboti, koje možete pronaći kod nas na sajtu.

Od izvora belančevina preporučuje se konzumacija ribe, koja je ujedno bogata i omega-3 masnim kiselinama, nemasnog mesa, svežeg sira. Za vreme detoksikacije potrebno je unositi dovoljno tečnosti kako bi se izbegla dehidratacija, pa se preporučuje i unos vode, biljnih čajeva, nezaslađenih sokova od voća i povrća, kao i što više supa i čorbi. 

Na kraju, svi znamo koliko je bitno da uživamo u svakom zalogaju, ali i pripremi namirnica koje ćemo uneti u svoj organizam. Dr Techno se pobrinuo da i vaše kuhinje budu opremljene najsavremenijim uređajima - malim i velikim kućnim aparatima koje ovog proleća možete pronaći i po specijalnim cenama. Šta god da nas čeka u ovim prolećnim danima, vaša kupovina je sigurna na Dr Techno sajtu jer sve što poručite stiže na vašu kućnu adresu. 

Dakle, nema izgovora, prolećni detox može da počne!

DrTechno VB d.o.o. Sva prava zadržana.