Žene koje pomeraju granice - tehnike, svetskog poretka ali i one lične

Žene koje pomeraju granice - tehnike, svetskog poretka ali i one lične

Žene su izborile mnoga prava u prošlom veku. Mnoge su se izborile i za slobodu, koja podrazumeva da ne treba da se bore, da im rođenjem jednakost, sloboda, izbor i sva druga prava već pripadaju.  Danas, žene su svesne, svoje, sve više nazavisne, ali i hrabre da se istaknu, obrazuju, ne takmiče već stvaraju, čak i u oblastima koje se i dalje smatraju tradicionalno “muškim”. 

Predstavljamo vam neke od naših savremenica koje jesu i biće inspiracija mnogim devojčicama, ali i svima nama. 

Radeći u investiocionim fondovima i kao preduzentice, u industriji veštačke inteligencije, kriptovaluta i vodeći neke od najvećih kompanija u svetu, kao i najprogresivnije inicijative za inkluziju u industriji tehnike, ove fenomenalne žene koriste svoje talente i veštine da pomognu tehnologiji da oblikuju svet kog želimo da budemo deo. 

Peggi Johnson “Microsoft” - žena inspiracija 

Photo izvor: www.geekwire.com

Džonson se pridružila Majkrosoftu 2014. godine preuzevši novostvorenu ulogu EVP poslovnog razvoja – nakon 24-godišnje karijere u proizvođaču čipova Kualcomm. Na ovoj poziciji, Peggi Johnson podnosila je izveštaj izvršnom direktoru Satji Nadeli i bila je među najplaćenijim rukovodiocima u Microsoft-u tokom fiskalne 2019. godine. Nadgledanje akvizicija i strateških partnerstava u Microsoftu bili su među njenim ključnim odgovornostima, dok je takođe bila na čelu M12, korporativnog rizičnog fonda kompanije. Doprinela je velikim kupovinama LinkedIn-a (za neverovatnih 26,2 milijarde dolara) i Github-a (za 7,5 milijardi dolara). Takođe namerava da ažurira sliku o tome kako izgleda inženjer. U julu 2020. Godine Peggi Johnson prešla je čelo jednog od najperspektivnijih Augmented Reality startapa Magic Leap. 

O njoj, prilikom odlaska iz Majkrosofta, Nadeli je rekao: “„Želim da se zahvalim Pegi na njenom vođstvu i partnerstvu u proteklih šest godina. Njena sposobnost da povezuje ljude, postiže konsenzus i stvara sjajne odnose naučila me je mnogo. Tokom godina, ona je bila jasan uzor ženama u Microsoftu i celoj oblasti tehnologije, i znam da će nastaviti da inspiriše mlade žene u STEM-u i u svojoj svojoj novoj ulozi."

 

Katie Haun “Andersen Horovitz” - kraljica kriptovaluta

Photo izvor: www.cnbc.com

Kejti Haun, bivši savezni tužilac čiji rezime uključuje službeničku funkciju kod sudije Vrhovnog suda Entonija Kenedija i rad u istočnom okrugu Virdžinije u procesuiranju nasilnih zločina, nikada nije čula za bitkoin kada je od nje zatraženo da ga istraži 2012. Brzo je sustigla, stvaranje vladine radne grupe za kriptovalute i postaje vodeći stručnjak u tom procesu. 

Sada vodi fond za kriptovalute vredan 350 miliona dolara u Andreessen Horovitz-u, gde je postala prva žena generalni partner poznate VC firme 2018. godine, i sedi u odboru platforme za razmenu kriptovaluta Coinbase. 

Susan Wojcicki “YouTube” -  porodica i poslovni uspeh

Photo izvor: www.theceomagazine.com

Suzan Vojcicki počela je da radi za Gugl kada je bila u četvrtom mesecu trudnoće, i to iz porodične garaže. Predvodila je Google-ovu kupovinu YouTube-a za 1,65 milijardi dolara 2006. godine, a osam godina kasnije postala je izvršna direktorka YouTube-a. Njen uticaj i doprinos u kompaniji i razvoju platforme YouTube proteže se kroz sve segmente - od razvoja funkcionalnosti, strateških partnerstava do 

Suzan je od 2014. godine član odbora Salesforce-a, kao i odbora Room to Read, organizacije koja se fokusira na pismenost i rodnu ravnopravnost u obrazovanju, i odbroa UCLA Anderson School of Management.

Poznata je po svojim izjavama i naglašavanju prava žena da se razvijaju podjednako u poslu i privatnom životu, posebno kao majke. Suzan ima petoro dece. Dana 16. decembra 2014, uoči svog petog porodiljskog odsustva, napisala je članak u The Wall Street Journalu o važnosti plaćenog porodiljskog odsustva: 

“ Kada smo povećali plaćeno porodiljsko odsustvo na 18 sa 12 nedelja 2007. godine, stopa po kojoj su nove mame napuštale Google pala je za 50%. Takođe smo povećali roditeljsko odsustvo očevima sa sedam na 12 nedelja, pošto znamo da to takođe ima pozitivan efekat na porodice i naše poslovanje. Majke su mogle da odvoje vreme koje im je bilo potrebno da se povežu sa svojim bebama i vrate se na posao sa samopouzdanjem i spremne.”

Monikue Idlett-Moslei - VC Reign Ventures za osnaživanje mladih žena

Photo izvor: www.forbes.com

Monik Idlett je globalno priznata pionirka industrije zabave. Njena moć i uticaj proizilaze iz jedinstvenog spoja poslovnih veština i inovativne strateške vizije. Monik donosi više od dve decenije uspeha bez presedana kao izvršni direktor Reign Venture Capital.

Započevši karijeru u USA Today-u, Monik je postala izvršna direktorica brendova Moslei Brands i Moslei Music Group (koje je osnovala sa svojim suprugom Timbalandom), pre nego što je pokrenula VC firmu Reign Ventures sa partnerom Ericom Duignan Minnihan 2017. godine. Njena kompanija se fokusira na ulaganje u kompanije ranoj fazi razvoja koje vode žene i obojene osobe (crne žene su prikupile samo 0,0006 procenata VC finansiranja u poslednjoj deceniji). Monik kaže: „Želim da budem sigurna da ostavljamo za sobom priliku i iskustvo da devojke znaju da su vredne ulaganja u njih“.

Iako statistika na svetskom nivou i dalje beleži nedovoljno prisustvo i učešće žena u kompanijama koje su nosioci najvećih promena, u domenu nauke, tehnike, inovacija, novih realnosti i medija koje menjaju svetski poredak, ostaje nam da verujemo da će se sa razvojem na svim nivoima poećati i broj žena koje će nastaviti da pomeraju granice ugledajući se na ove fenomenalne žene koje smo vam predstavili. 

Na današnji dan, želimo da se zahvalimo svim koleginicama u našoj kompaniji Dr Techno, koje pomeraju granice svakodnevno unapređujući naše poslovanje, kolektiv i uspeh!

DrTechno VB d.o.o. Sva prava zadržana.