Energetske oznake na kućnim aparatima - manje je više

Energetske oznake na kućnim aparatima - manje je više

Iako je mnogim ljudima teško da poveruju da je svakim malim korakom ušteda energije velika i nekada ne obraćaju pažnju na ove važne oznake na kućnim aparatima koje kupuju ili imaju u svom domaćinstvu - energetske oznake imaju veoma važnu ulogu pri izboru kućnih aparata. Upotreba energetski efikasnih uređaja u domaćinstvu, zajedno sa poboljšanjem izolacije, kvalitetnom stolarijom - prozorima i vratima u vašem domu, dovodi do značajne uštede energije i smanjenja troškova.

U skladu sa ciljevima Evropske uniјe za smanjenje potrošnje energiјe do 2030, prošle godine došlo je do povećanja očekivanja energetske efikasnosti koјe uređaјi moraјu da ispune da bi se našli na tržištu. Upravo iz ovog razloga su u Evropskoј uniјi uvedene nove energetske oznake koјe ih prate, a koјe će se primenjivati i u Srbiјi.

Zašto se uvode nove energetske oznake?

 

Proјekat Evropske uniјe EU za energetsko označavanje i eko-dizaјn proizvoda pokreće nacionalnu kampanju kako bismo se bolje upoznali sa značenjem energetskih oznaka na kućnim aparatima i tako bili u mogućnosti da prilikom kupovine izaberemo energetski efikasniјi uređaј. Time se štedi novac, a uјedno se čuva životna okolina.

Promene energetskih oznaka na električnim uređajima i kućnim aparatima donose više jasnoće i jednostavnosti, a radi se i na što boljem informisanju građana. 

Šta označavaju boje i simboli na energestkim nalepnicama na frižiderima, šporetima, veš-mašinama i drugim proizvodima u domaćinstvu, kako izabrati uređaj koji najviše odgovara potrošaču, a ujedno i troši najmanje energije, čuva kućni budžet i životnu sredinu – teme su kampanje „Okreni na zeleno”.

Izvor slike: https://energy-labelling-eco-design.euzatebe.rs/rs/

 

Novine u primeni energetskih oznaka na kućnim aparatima 

Energetske oznake sada sadrže pojednostavljenu skalu energetskih razreda, od tamno zelene „A“ – za energetski najefikasniji uređaj koji doprinosi smanjenju računa i emisije ugljen-dioksida, do crvene „G“ – za najmanje efikasan uređaj, dok se kategorije „A+“, „A++“ i „A+++“ više ne koriste. Nove oznake se prvo primenjuju na beloj tehnici (frižiderima i zamrzivačima, mašinama za veš i mašinama za sudove), sijalicama kao i televizorima i drugim uređajima bele tehnike i kućnih aparata. Nove energetske oznake i eko dizajn proizvoda u procesu je implemntacije, a očekuje se da do 2023. godine novi sistem bude u potpunosti implementiran. 

Pored oznake za energetsku klasu proizvoda, nove nalepnice na kućnim aparatima (registrovanim u EU bazi podataka) imaju i QR kod u gornjem desnom uglu, pomoću kojeg građani mogu saznati više informacija o proizvodu iz zvanične Evropske baze podataka o energetskim oznakama na proizvodima – EPREL. Proizvodi na našem tržištu moraju da zadovoljavaju zahteve za označavanjem koji su na snazi u Republici Srbiji, ali ne moraju nužno biti registrovani u EPREL bazi podataka.

Energetske oznake na frižiderima i zamrzivačima

Izvor slike: https://europa.rs/nove-energetske-oznake-za-kucne-aparate/

U odnosu na stare oznake, osim novih klasa energetske efikasnosti ova oznaka sadrži drugačiji piktogram za zapreminu frižidera i zamrzivača (slika sa flašom i pahuljom), i drugačiji piktogram (slika sa zvučnikom) za nivo buke, kao i novu oznaku za klasu nivoa buke.

Nivo označavanja energetske efikasnosti na proizvodima kreće se od A do G klase, gde A predstavlja najefikasniju klasu, a G najmanje efikasnu. To znači da frižider ili šporet sa oznakom G klase potroše najmanje duplo više električne energije na godišnjem nivou od onih sa A oznakom i emituju veću količinu štetnog ugljen-dioksida. 

Zelene oznake nam pomažu da napravimo bolji izbor kućnih aparata za naš dom, dok u isto vreme potvrđuju i naš odgovoran odnos prema životnoj sredini. Kako je kupovina velikih kućnih aparata najčešće izbor koji pravimo na 10 ili više godina, potrebno je dobro razmisliti i doneti odluku koja će se najviše isplatiti i zadovoljiti sve naše potrebe. Uz nove energetske oznake, možemo reći da je energetska efikasnost uređaja jasnija i da će nam sigurno pomoći prilikom dobrog izbora.

DrTechno VB d.o.o. Sva prava zadržana.